Efterse din mast & rig nu - og spar tid til foråret

Trine Søes billede
3
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3 (2 stemmer)

Sejlsæsonen synger på absolut sidste vers, og nogle bådejere har allerede fået båden på land. Det er en god idé at efterse bådens rig og mast, når den alligevel pilles af for vinteren. Hvis du efterser nu, kan du være klar til foråret, hvis der er grej, der skal skiftes eller udbedres til den kommende sæson. Med andre ord du kan spare tid til foråret, hvor man bare gerne vil hurtigt i vandet.

Tjek masten og vanter

Når masten er pillet af, skal du efterse om, der er synlige skader. Kig dernæst efter om der er tegn på tæring ved mastens rustfrie beslag. Det er også vigtigt at se om lanterne og eventuelt andre lys virker (test eventuelt inden masten afmonteres) - pak dem dernæst beskyttet ind for vinteren. Windexet og antenne skal selvfølgelig afmonteres - de bliver kun skæve af at ligge i masteskuret.

Stag og vantskruer skal afmonteres aluminiumsmasten. På grund af galvanisk tæring bør masten holdes fri for andre metaller, herunder de rustfri stag og vanter. Tjek dernæst vantskruerne, der må ikke være skader på gevind og møtrikker.

File 5033

Der må ikke være skader på gevind og møtrikker

Stålwirerne må ikke være flosset

Stålwirerne til masten må ikke være nedslidte eller flosset. En nedslidt eller flosset wire kan betyde brud på wiren under den store belastning, der forekommer, når du sejler for sejl. Tjek alle wirer ved at stryge en hånd med en klud nedover wiren, du vil kunne mærke flosser/strittere, da de griber fat i kluden. Griber wiren fat i kluden, er det det første tegn på, at din wire snart bør udskiftes.

File 5035

Der må ikke være stritter på en wire

Oftest splittes wiren ved tryksplejsningerne, og ikke midt på wiren, som man vil første indtagelse ville tro. Hvis du er i tvivl om en wire er defekt, så er det bedre at udskifte med ny end at sætte sin lid til, at den nok holder.

Bådens tovværk

Når du alligevel er igang med at afmontere masten og riggen, så kan du ligeså godt tjekke bådens tovværk. Hvis fald, liner eller skøder er synlige slidte, så skift dem. En tur i vaskemaskinen kan gøre underværker, og tovværket bliver næsten som nyt igen.

File 5036

Vaskemaskinen er din ven, når tovværket skal være rent

Fald, der ikke afmonteres fra masten, kan eventuelt lægges i en spand med sæbe, hvorefter det skylles rent, tørres og pakkes væk sammen med masten. På den måde fjerner du saltvandet fra tovværket, og stivheden vil forsvinde. Finder du tovværk, hvis ende er flosset, så få det fikset allerede nu - det bliver kun værre med tiden. Det tager ikke lang tid at brænde en ende.

Relaterede Sejlnet artiker

Giv bådmotoren et efterårstjek

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Birgitte Larsens billede

Tak for en god oversigt. Den er meget brugbar.

Ryding Maritimes billede

Det kan være en god idé at smide tovværket i et dynebetræk INDEN det kommer i vaskemaskinen. Løst tovværk kan smutte forbi tromlen under vask og lave frygtelig rod i maskinen Sad

Trine Søes billede

Tak for tippet med dynebetrækket. Heldigvis er jeg sluppet godt fra det, de gange jeg har gjort det.

Annonce