Flere bådes fortøjringer måtte kappes, da vandet steg

Trine Søes billede
3
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3 (2 stemmer)

Fredag bød på flere udfordringer for de danske havne og ikke mindst for de både, der stadig er i vandet. Flere havne oplevede en voldsom stigning i vandstanden efter stormen. En del havnefogeder har haft travlt med at redde de både, der overvintre i vandet. Flere både måtte skæres fri af fortøjningerne for at forhindre, at de sank.

Mange havne var oversvømmet

Den forhøjede vandstand skyldes flere dages kraftig vestenvind over Den Botniske Bugt og Østersøen, der har sendt store vandmasser ind i den danske del af Østersøen. Samtidig bliver vandet i Kattegat presset sydpå af en kraftig nordenvind. Da højvandet kulminerede fredag eftermiddag var vandstanden på et niveau, som man kun ser hvert tiende år. Mange havne landet over var berørt af den forhøjede vandstand.

Havnefoged i Reersø Havn Vagn Guldborg oplevede, hvordan vandet bare steg og steg. Situationen var kritisk. Jeg måtte kappe fortøjningerne til flere både. Hele havnearealet stod under vand.

File 4343

Reersø havn ved normal vandstand - havnefogeden har dog haft travlt det sidste døgn med de både, der stadig lå i vandet

Lykkelig for at det ikke blæste på Bornholm

På Bornholm havde man også problemer med den øgede vandstand. Havnefoged i Tejn Havn Tom Nielsen fortæller, Det her, det var forholdsvis meget. Normalt svinger vandstanden 20-25 centimeter. Flere steder på Bornholm har havnefogeder og bådejere også haft travlt med at løse fortøjringerne på bådene, da de var for stramme. På Bornholm var det lykkelige for, at blæsten ikke var hård efter stormen, da dette havde betydet væsentlig flere problemer for øen.

Havnene var forberedte

Flere havne havde dog forberedt sig på den øget vandstand - blandt andet i Faaborg Lystbådehavn. Havnefoged Lasse Olsen fortæller, Vi tog strømmen til alle broerne og i fiskerihavnen, så der ikke kom kortslutninger. Bare for en sikkerheds skyld.

Vandstanden burde finde tilbage til normal vandstrand i løbet af det næste døgn.

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
John Henriksens billede

Har lige lagt et par billeder op fra Faaborg. Jeg var der først omkring kl. 15 og der var vandet faldet en del igen. Faktisk havde det været 15 - 20 meter mere på land end da jeg var der.

Men sjove billeder fra Faaborg som man ikke ser hvert år Smile

Trine Søes billede

Jeg kan se, at flere af Sejlnets brugere har været igang med at uploade billede fra de høje vandstande rundt omkring i landet. Det er sjovt at se, hvor højt vandet er i de forskellige havne i Danmark.

Annonce