Fugtskader i elektronisk udstyr ombord

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (2 stemmer)

 

Det er en kendsgering, at vi får mere elektronisk udstyr ombord på vores både. Nyeste populære skud på stammen er blandt andet smartphones og Ipads. Vi har også været ude og sejle her i juli, og resultatet er blandt andet 2 x smartphones, der har fået fugtskade. Det er surt at stå med en ødelagt oplader, så man ikke kan lade sin telefon - eller at telefonens knapper holder op med at virke efter hensigten. Det var, hvad der skete med vores smartphones ombord

Fugt er den måske største elektronisk udstyrs dræber. Der skal faktisk ikke så meget til, før elektronisk udstyr kan få fugtskader - det er nemlig ikke nødvendigt at tabe eksempelvis mobilen i havet eller vælte cola ned over den, før den ikke virker mere. Fugt i elektronisk udstyr får de små elektroniske komponenter til at korrodere - især saltholdigt vand og til dels saltmættet luft er ikke godt. Har dit udstyr fået fugt, kan det i første omgang vise sig som svingende funktionalitet, eller udstyret helt holder op med at virke. Vores den ene telefon fik et grønt lag ir på opladerstikket og indeni telefonen, der bevirkede at den ikke kunne oplades igen. Rigtig surt at stå med en dyr iPhone, der ikke virker, fordi den har fået lidt saltvand på sig.

File 4325

Man kan ane det grønne lag på stikket til iPhonen

Men også noget så uskyldigt som store temperaturskift, kan også påvirke dit elektroniske udstyr. Problemet er, at der skabes kondensvand (fugt), der igen kan ødelægge elektronikken.

Reklamationsretten bortfalder ved fugt

Hvis du selv er skyld i, at fugt ødelægger din mobiltelefon, er du ikke dækket af den almindelige 2 års reklamationsret. Reklamationsretten gælder nemlig kun ved fabrikationsfejl. Det er købeloven, der fastslår, at risikoen for fugt er købers eget ansvar. Det vil sige, at har du selv udsat dit elektroniske udstyr for fugt, og det derved er blevet defekt, kan du ikke få skaden udbedret af sælger. Du står med andre ord alene med dit defekte udstyr, og skal selv have penge op ad lommen for at få det fikset. Mobilselskabet TDC oplyser, at cirka 6 ud af 10 mobiler, der indleveres til reparation, er gået i stykker på grund af fugtskader.

Sådan kan du undgå fugtproblemer
 
Du kan selv gøre noget for at undgå at få fugtskader i dit elektroniske udstyr. Her er nogle gode råd:

1. Brug et beskyttelsesetui eller en pose til dit elektroniske udstyr. Det kan være alt fra en billig plastikpose til mere professionelle løsninger.

2. Lad være med at tænde for dit elektroniske udstyr, før det har samme temperatur som omgivelserne. Det vil sige, at kondensvandet er fordampet.

3. Undgå at opbevare dit elektroniske udstyr tæt på kroppen. Her kan eksempelvis din mobiltelefon blive udsat for sved.

4. Lad være med at opbevare dit elektroniske udstyr, hvor det kan blive udsat for regn, skumsprøjt, sne etc.

Hvis dit udstyr har fået fugt

Har du mistanke eller ved du, at dit elektroniske udstyr har været udsat for fugt, er det vigtigt, at du handler hurtigt. Sluk dit udstyr, og skil det ad. Er det eksempelvis din telefon, bør du fjerne coveret, batteriet og SIM-kortet. Herefter skal alle dele lægges til tørre - gerne et tørt og varmt sted. Er der synlig fugt, tørres det selvfølgelig af med det samme. Når alle dele er tørre (vigtigt at det er gennemtørt), kan du samle telefonen igen, og prøve at se om den skulle virke igen.

Har dit udstyr fået korrosionsskader fra fugt, kan du egentlig ikke gøre så meget. Vi endte med at købe et nyt USB kabel, og rense telefonens stik med en vatpind (helt godt blev det ikke). Det bedste råd er at lade være med at udsætte det elektroniske udstyr for fugt i det omfang, det kan lade sig gøre ombord.

 

Relaterede Sejlnet artikler

GranSegel laver cover til iPad

Vandtæt cover til din iPad

Afspil iPod & dvd'er med vandtæt maritimt system

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Kim S Rasmussens billede

Hej Trine
Meget kan gøres.
Et stik kan godt renses med en kasseret tandbørste og lidt slibe/poler middel som brasso eller andet. Tandpasta er et udemærket, men meget fint, slipemiddel. Til afskylning må kun bruges destileret eller demiliraliseret vand, ( indeholder ikke mineraler). Lad herefter stikke tørre i lang tid. Når du er helt sikker på at stikket er tørt sprøjtes det med WD40 eller anden tynd syrefri olie, olien skader ikke stikket og er ikke elektrisk ledende.
Samme metode kan sagtens bruges på meget andet elektrisk udstyr i båden. Jeg har selv "konserveret" min fladskærm i båden efter periodiske fejl, en afrensning af printkortet og efterfølgende oversprøjtet med et tyndt lag WD40 olie.
Det lyder som om jeg sælger WD40, det gør jeg ikke men det er s.... godt. Silikone olie på spray kan også anvendes.
Nu vi er ved det så bruger jeg også silikonefedt eller vaceline til alle mine kontaktpunkter på lanterner, dækstik, 230v stik og elektriske samlinger der kan blive udsat for saltvand. Er alle kontaktpunkter fedtet godt ind får du aldrig problemer med dårlige forbindelser.
Fortsat god sommer til alle og god fornøjelse.
Brug Rigeligt Fedt Smile.

Mvh
AquaVita
SO35 DEN590

Henrik K Nielsens billede

Jeg vil gerne supplere med at hvis uheldet har været ude, så kan man lægge sin mobiltlf i en pose ris i 24 timer. Risene trækker fugten ud af telefonen.

Mvh
Henrik

P.s. det er et officielt råd fra Apple! Smile

Trine Søes billede

Tak for de mange gode råd - der skal indkøbes WD40 og ris - den med risene havde jeg ikke hørt før.

bendsens billede

Ris kan også bruges i strødåsen med fint salt - så klumper det ikke så let.

Annonce