Gasalarm - opdag gassen før det ender galt

Trine Søes billede
0
Din bedømmelse: Ingen

Noget af det værste, der kan ske ombord på båden er brand eller eksplosioner. Gas bruges ofte i kogeapparater og komfurer ombord, og hvis de er tilsluttet korrekt, er faren ganske lille. Men med tiden kan der forekomme lækager, eller anlægget kan være samlet forkert, og det udgør en væsentlig risiko.

En lille gnist er nok

Når gassen kombineres med den rette mængde ilt, bliver den nemlig ekspolsiv. Gas er tungere end luft, så gassen vil blive samlet på det laveste punkt i din båd, så det kan være svært at opdage, at ens båd er ved at udvikle sig til en gasbeholder.

Desværre skal der ikke meget til at antænde gassen - en lille gnist er nok. En gnist kan forekomme når du tænder elektrisk udstyr, en lampe eller sætter gang i din bådmotor. Det skal så uendeligt lidt til, at det går galt.

Lad sensorere overvåge din båd

NASA gasdetektor er et enkelt instrument, der kan opdage gassen i tide. Det består af en sensorenhed, der placeres lavt i båden, samt en alarm- og kontrolenhed, der placeres centralt. Sensoren registrerer, når blandingen af ilt og gas nærmer sig det laveste eksplosionspunkt og sender signal til alarmenheden, der afgiver alarm. Systemet afgiver alarm i så god tid, at det er muligt at ventilere båden/området inden en katastrofal sitaution opstår. LED lampen på monitoren gør, at du hele tiden kan følge med om systemet er i funktion. Er du i tvivl kan du altid teste systemet på kontrolenheden, hvor der er placeret en knap, der hedder "test".

NASA gasdetektor specifikationer

134 bred x 70 høj x 28 mm dyb

5 meter ledning

Tilsluttes til bådens batteri 12V

Lydstyrke i to toner ved 82db

Prisen for NASA gasdetektor er i vejledende udsalg 1.499 kroner - Sejlnet.dk erfarer dog, at Palby Marine har tilbud på produktet til 1.299 kroner.

Annonce