Lær navigationslys via app til Iphone

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (4 stemmer)

Nogle gange kan det være svært at huske alle navigationslys og dagssignaler. Det er alligevel vigtigt for sikkerheden til søs at kunne disse signaler - både for din og andre sejlers skyld. Sejlnet har testet en app til Iphone, der kan hjælpe dig med at få styr på de forskellige kombinationsmuligheder indenfor dagssignaler og navigationslys. Hvad betyder eksempelvis det nedenstående billedes navigationslys?

File 3456

Svaret er: Maskindrevet skib over 50 meter, der er let. Set forfra

Er du lidt rusten? - så kan en app til Iphone muligvis hjælpe dig med at få styr på navigationslys og dagssignaler. App'en hedder Navilights og koster 6 kroner i App Store. Navilights er udviklet af det danske firma Let's create. Dog er selve app'en er på engelsk. Så det kræver, at man kan læse og forstå engelsk for at kunne få glæde af app'en. App'ens informationer bygger på De Internationale Søvejsregler.

Vi hentede og installerede app'en i telefonen.

Overskuelig menu

Menuen er inddelt i 4 punkter; nat/navigationslys, dagssignaler, et afsnit om synlighed og om app'en. Det er nemt at navigere rundt i menuen, og app'en er meget overskuelig, så selv hvis du ikke har den store erfaring med brug af app's, vil du sagtens kunne finde rundt i Navilights.

File 3453    File 3438

Læg mærke til menuen i bunden - simpel og lige til

Navigationslys og dagssignaler

Menupunktet nat/navigationslys indeholder de regler og lanterne, man kan møde om natten på vandet. Hvis du befinder dig på vandet og ser en specifik lanterne føring, vil du kunne slå denne op i app'en. Med til hver lanterneføringsmulighed er der en lille beskrivelse.

File 3450    File 3444

Man kan både læse om korrekt lanterneføring og slå andres navigationslys op

Menupunktet dagssignaler viser mulighederne for dagssignaler på forskellige fartøjer.

File 3447   File 3467

Eksempler på dagssignaler

Det er nemt og overskueligt, hvis du eksempelvis ser et dagssignal, når du er ude sejle. Så kan du finde din app frem, gå igennem listen af dagssignaler - finde det der passer til din observation. Klik dernæst på signalet for at få en udvidet beskrivelse.

File 3470

Oversigt over dagssignaler

Synlighed på vandet

I afsnittet om synlighed/Visabilty gennemgåes korrekt lanterneføring. Der er en beskrivende gennemgang af, hvor det er korrekt at placere navigationslysenen, og med hvilken vinkel lanterne skal kunne lyse.

File 3435

Sejlnets vurdering

Det er et klart plus, at Navilights er en nem og overskuelig app. Let's Create har tænkt simpelt og brugbart, da de designede og programmerede app'en. App'en kan både bruges til at lære og repiterer dagssignaler og navigationslys. Hvis man skulle komme med et ønske, skulle det være at app'en blev oversat til dansk. Dog er det anvendte engelske sprog heldigvis nemt forståeligt. Navilights kommer til at ligge i min Iphone som fast app, og hvis jeg kommer i tvivl om et sæt navigationslys i løbet af sejlsæsonen, så vil jeg fluks hive min app frem, der kan give mig svaret.

Navilights er desværre ikke udkommet til Android. Navilights til Iphone kan hentes her

 

Foto: Sejlnet.dk

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Jacob Laugesens billede

Er der nogen der kender en lignende app til Android?

Jacob Laugesens billede

Mange tak. De ser gode ud. Jeg tror jeg køber alle tre som det firma har lavet.

Annonce