Redningsvest til børn - hvad skal du tænke på?

Trine Søes billede
4.5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.5 (6 stemmer)

Sejlsæsonen er lige om hjørnet. Sejlnet har set nærmere på, hvad der findes af muligheder indenfor redningsveste til børn. Hvad skal du tænke på, så du ikke går på kompromis med sikkerheden. Den vigtigste egenskab en redningsvest til børn skal have er, at den vender barnet rundt på ryggen, så ansigtet bliver frit. Små børn klarer ofte ikke selv at vende sig rundt, og risikerer derfor at blive liggende med ansigtet nede i vandet. På den måde kan barnet drukne, selvom det har redningsvest på.

Bleer kan være farlige

Selvom du valgt en god vest til dit barn, kan der fortsat være fare på færde. Hvis dit barn stadig bruger ble, skal du være særlig opmærksom på, at bleer kan indeholde luftlommer, der kan fungere som opdrift. Det kan føre til at barnet flyder ovenpå med ende op, og dermed med ansigtet ned i vandet. Nogen sejlere vælger derfor at bruge stofbleer til de helt små, når de sejler på vandet eller befinder sig i havn.

Hvad findes der på markedet?

Sejlnet har set nærmere på 3 forskellige redningsveste til børn. To klassike redningsveste og en oppustelig redningsvest. Der findes naturligvis flere end de viste redningsveste på markedet, og vi kan henlede opmærksomheden på de køberåd, der gives nederst i denne artikel.

Baltics børneredningsvest er i den klassiske orange farve, hvilket gør nemt at finde barnet, hvis det falder overbord. Der er reflekser på begge sidder af kraven. Vesten lukkes med lynlås, og et metalspænde. Metalspændet vil helt sikkert være en ufordring for de fleste børn, så her skal mor eller far hjælpe. Skridt gjord sørger for, at vesten bliver på plads, og ikke glider af barnet.

File 3056    File 3053

Baltic redningsvest fås i flere vægtklasser

Prismæssigt vil en vest fra Baltic koste mellem 350-600 kroner alt efter vægtklasse.

Friskt look fra Helly Hansen

Helly Hansen KidSafe er en børneredningsvest, der fåes i 2 vægtklasser (5-15 kg og 10-25 kg). Det er vigtigt, at du vælge et redningsvest, der kilomæssigt passer til barnet. KidSafe vesten har en lynlås foran samt kliklås bælte. Vesten er i stærk orange-røde farve med reflekser på begge sider af kraven - et lidt mere friskt look end den klassiske orange vest. Der er gjord med kliklåse til begge ben, så vesten holdes på plads. KidSafe vesten har en god krave - ligeledes med reflekser, som vi også så på Baltic vesten.

File 3050

Helly Hansen KidSafe redningsvest

Helly Hansen yder 5 års garanti på KidSafe redningsvesten. Prisen på KidSafe vesten svinger mellem 349-399 kroner.

Oppustelig vest

Secumar Survival mini er en oppustelig vest, der pustes op, når kalktabletten opløses i vand. Vesten har en lille lynlås foran, og et klikbælte. Secumarvesten er efter vores mening et forsøg på at efterligne de populære veste til voksne. Vesten er beregnet til børn mellem 15-30 kilo. Den har fleecefor i nakken, der kan tages af og vaskes. Når vesten er pustet op har den reflekser på begge side af kraven.

File 3041    File 3044

Secumar survival mini er en selv oppustelig vest

Secumar vesten har dog det minus, at den ligesom voksne oppustelige veste skal efterses cirka hvert 2. år. Der er stor bevægelsesfrihed i redningsvesten, fordi vesten er fladere end en klassisk redningsvest. Prismæssigt er redningsvesten fra Secumar den dyreste, vi har set på. Vesten koster den nette sum af 1550 kroner. Vi kan dog ikke lade være med at tænke på, hvad der ville ske, hvis patronen ikke udløses i vandet. Et barn vil efter vores mening ikke være i stand til at puste vesten op selv, hvis en kritisk situation opstår.

Gode råd ved køb af børneveste

Tag dit barn med ned i en sejlerbutik, og valg i samarbejde en vest som både sidder godt, passer vægtmæssigt til barnet og i et motiv/en farve, der bevirker, at barnet får lyst til at have vesten på ved vandet. Her er 8 gode råd til dig, der skal købe en god børneredningsvest:

1. Sørg for at købe den rigtige størrelse - kilomæssigt skal vesten passe til barnet, men pasformen også er ekstrem vigtig

2. Sørg for at vesten er med skridtgjord. Den gør, at vesten bliver siddende, hvor den skal.

3. Køb kun CE-godkendte veste. Det er din sikkerhed for, at den har gennemgået alle relevante sikkerhedstjek.

4. Reflekser og fløjte er som oftest fast inventar, så det skal bare være der.

5. Jo hårdere skummet i vestens indre er, des mindre fleksibel bliver den

6. Undgå veste med avancerede snørresystemer, for jo vanskeligere den bliver at få af og på, des lettere er det at "glemme" redningsvesten

7. Lad barnet prøve vesten, inden du køber den

8. Tjek eventuelt internettet for test af redningsveste. Testvindere er et sikkert valg og vender for eksempel barnets krop ekstra hurtigt i vandet, så ansigtet kommer fri fra havoverfladen

Men selv om du har redningsvest på barnet, er det vigtig at huske på, at redningsvesten ikke er en barnepige. Hold derfor øje med dit barn, når det opholder sig ved vandet.

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Allan Lavridsens billede

Fandt lige denne her igen, ungerne er vokset og skal ny redningsvest Smile

Jesper Hansens billede

Allan, de vokser hurtigt de små. Det er vigtigt, at de har den rette vest, hvis uheldet er ude. Sønnen herhjemme er faldet i havnen 2 gange, fordi han var lidt for ivrig med krabbefiskeriet.

Skibsreder Hansens billede

De små skal vi passe på, det er vist.

Det er et fint emne at tage op til overvejelse.

Godt at de fleste forældre er meget nøje med at børnene får en redningsvest på.

Også når farmand giver dem en "rutschebane" oplevelse i gummibåden..

Men de fleste gange ser man at "farmand" ikke bruger redningsvest, så hvem mon hjælper børnene, hvis alle havner i vandet?

Se selv her http://www.dba.dk/gummibaad-yam-260sti-super/id-89003123/

Tænk at man kan være så xxx.

Gad vide hvad børn tænker når de skal bære redningsvest, men "farmand" skal ikke, det er måske samme fænomen som med cykelhjelm.

Brug selv svømme-/ redningsvest når du i er i båden/ gummibåden med dine børn.

Lad ungerne prøve vesten i vandet når de bader, så de er fortrolige med brugen og den flyde hjælp den giver.

Morale: Hvad fatter gør er ikke altid det rigtige!

.

John Gades billede

Det undrer mig at ingen af jer tænker på livlinie, den er det vigtigste set med mine øjne. Det er jo vigtigere at barnet og andre ikke falder overbord.

Skibsreder Hansens billede

Hej John

Jeg forstår godt hvorfor ingen taler om livliner på denne tråd.

Antager at det er fordi at emnet handler om redningsvest til børn.

Så jeg mener vi skal vi holder os til emnet, og ikke afspore det. Enig?

Jeg tror faktisk der er mange der tænker på livliner(jack stays)

Men da du åbenbart har synspunkter og måske enda erfaringer om brug af livliner, foreslår jeg at du starter en tråd som handler om livliner.

Det kan være lige så intressant emne som veste.

Du har helt ret i dit synspunkt at, det er temmelig afgørende at skipper/ styrmand/ andre ikke falder overbord.

Men for børn er det også vigtigt at de er sikrede når de er i havn og måske er optaget af krabbe fiskeri, så er de jo ikke ombord.

Mig bekendt må man ikke tøjre børn fast.

hilsner
Skibsreder Hansen

Annonce