Vinterklargøring af bådbatterierne

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (2 stemmer)

 

Så er sejlsæsonen ved at være forbi for i år, og det betyder, at de fleste både skal en tur på land for at overvintre. Det betyder også, at det er nu, du skal efterse og klargøre dine bådbatterier for vinteren. Sejlnet.dk har lavet en lille guide til, hvordan du får mest ud af dine batterier, og hvad du skal tænke på i forbindelse med vinterklargøringen.

Efterse batteriet

Med lidt vedligeholdelse af bådbatterierne og omtanke kan du forlænge levetiden på dine batterier. Den første ting du skal kontrollere er, om batteriet er i god stand - se efter om der er synlige skader på batteriet. Synlige skader kan være batterisyre, der er sivet ud, batteripoler der er oxideret eller skader/revner på selve plastiskrammen på batteriet. Det kan altid betale sig at bruge lidt ekstra tid på vedligeholdelse og pleje af dine batteri, så de ikke dør for tidligt. Synlige fejl og mangler skal afhjælpes straks for at undgå udskiftning af batteriet.

Afbryd batteriet fra de elektriske installationer

Når du pakker båden sammen for vinteren, skal du afbryde bådbatteriet fra alle elektriske systemer, således at elektriske installationer, såsom ure og alarmer ikke aflader batteriet. Tjek først at batteripolerne er rene, og smør dem dernæst ind i syrefrit fedt for at beskytte dem mod oxidering.

Det er bedst at opbevare batteriet køligt men frostfrit, så lad være med at efterlade batteriet i båden vinteren over, idet det vil være udsat for frost. Hvis du opbevarer dit batteri køligt, kan du ligeledes minimere selvafladningen på batteriet. Du skal selvfølgelig opbevare batteriet frit for snavs og i tørre omgivelser.

Tjek spændningen på batteriet

Vær opmærksom på at batteriet vil selvaflade langsomt, selv når det er blevet afbrudt fra de elektriske installationer. Det er derfor vigtigt, at du med jævne mellemrum tjekker bådbatteriets spændning - den må ikke falde til under 12,4 V.

File 1823

Selv et lille vægur i båden kan være medvirkende til at aflade et bådbatteri vinteren over

Hvis det sker, skal batteriet oplades med en oplader, der passer til batteriet. Batteriet oplades til 12,7 V, og du kan måle hvilespændningen to timer efter, du har opladt batteriet. Et fuldt opladet batteri er mere modstandsdygtig overfor eksempelvis frost end et afladet batteri.

Tjek om muligt væskeniveauet

Er det muligt at åbne dit bådbatteri, bør du kontrollere væskeniveauet. Er det nødvendigt at påfylde vand, skal det ske med destilleret vand. Brug kun destilleret vand til batteriet - almindeligt postevand vil ødelægge batteriet, og så kan intentionerne med vedligeholdelse af batteriet være ligegyldige.

Sejlnet.dk ønsker dig god fornøjelse med vinterklargøringen.

Annonce