Problemer med roret

HenningOlsens billede
0
Din bedømmelse: Ingen

Vi har haft vores Bavaria 36 fra 2002 liggende i vandet vinteren over. Det er gået fint. Her i slutningen af maj havde vi hende oppe for at rense bunden af og give hende ny bundmaling.
Membranen mellem skrue og skrog blev også skiftet.
Men roret er tungt. Der skal kræfter til at dreje på rattet nu, det skulle der ikke i efteråret. Det føles som om kuglelejerne et sted er rustet sammen og giver en "hakkende" modstand, når man drejer.
Er der nogen der har idéer til, hvad der kan være galt og hvad vi skal gøre?

Med sejlerhilsen
Henning

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Kseitzbergs billede

Hej Henning

Problemet er der nederste rorleje. Eller rettere bøsning - den har udvidet sig og trykker om rorstammen.
Har haft samme problem. Eneste løsning er et nyt leje.

Kan klart anbefale at ringe til jefa som har rullelejer til bavaria.
Du vil opleve at disse kører super!

Rorstammen skal af, det gamle leje saves ud, og i med det nye.

I kan lave det selv uden problemer.

Mvh
Ken

HenningOlsens billede

Hej Ken
Tak for præcis Info.
Skal man så have båden op, eller kan det klares i vandet?

Henrik K Nielsens billede

Det tror jeg ikke på - det er formentlig et nylon rulleleje der sidder i og ikke en bøsning eftersom båden er fra 2002 - og så er problemet snarere ruer som har sat sig på rullerne. Det kan du måske se hvis du tager en lygte og lyser ned i foringen imellem rorstamme og denne (forudsat at der er plads nok imellem). Ellers må du have hejst båden op - du kan nøjes med at løfte hækken op hvis du har mulighed for det. Alternativt kan du sikkert få dette oplyst hos Floor Marine?

En bøsning udvider sig kun så meget, hvis den ikke er lavet af det rigtige materiale - en ofte set fejl når man skifter denne bøsning og tror at der blot er tale om almindelig nylon eller delrin. Det vil udvide sig så meget at det slet ikke er muligt at bevæge roret tilsidst. Denne tilstand vil opstå efter ganske kort tid i vandet (indenfor 1 uge)

Selvom Ken mener at du kan sætte et nyt rorleje i uden problemer, så kræver det lige en lille smule håndelag, for der skal arbejdes med glasfiber og det har vi ikke rigtig temperaturer til endnu - det skal helst være en 18 - 20 grader før det hærder op indenfor rimelig tid.

Hvis det er sådan en reparation du skal igang med, så skal båden helt op på land igen. Men til gengæld får du så også en helt ny rorføling bagefter, så det er absolut anbefalelsesværdigt - til gengæld er det så heller ikke helt billigt. Du skal regne med at det løber op i ca. kr. 4.000,-

Dbsh
Henrik

Kseitzbergs billede

Ok tro bare det, men som tidligere b36 ejer havde jeg samme problem.

Bavaria har desværre sparet netop på lejet som ikke er et leje, men en bøsning. Bøsningen sidder i en lejeskål og når det er savet over (i skålen hvor det sidder fast) kan det tages ud.

Den skal på af vandet og selve udskiftningen tog mig ca 3 timer, både på den gamle 36'er og det samme på min 42'er.

Jefa har rullelejer som bestemt kan anbefales.

Kører man til Ishøj og henter dem, så kan kontant betaling anbefales.

Skift evt også øverste leje - nok ikke nødvendigt, men den bliver så smooth på roret bagefter.

Henrik K Nielsens billede

Ok - jeg tager ordene i mig igen Wink

Troede bare at Bavaria ligesom de andre i samme koncern havde taget rullelejerne til sig.

Men problemet kan umuligt skyldes udvidelse af den eksisterende bøsning - det ville være sket langt tidligere. I dette tilfælde har båden - såvidt jeg forstår det - ligget i vandet i en hel sæson +vinteren over. Det er ikke sådan at bøsningen ikke udvider sig blot fordi båden bliver benyttet. Og igen - bøsningen udvider sig kun hvis den ikke er lavet af det rigtige materiale. Der er mange fordomme om Bavaria, men at de skulle bruge et materiale til brug for rorleje, som ikke er foreneligt med havvand forekommer mig utænkeligt.

Dbsh
Henrik

HenningOlsens billede

Tak for god info.
Der er ikke så meget handyman i mig, at jeg tør binde an med opgaven. Jeg kender mest til vedligehold af vores gamle folkebåd, og den har jo ikke spaderor Wink
Jeg har sendt en venlig forespørgsel ud til Floor for at høre, om de kan hjælpe.
Men tak for jeres hjælp, det har været til stor hjælp.
Jeg holder jer informeret om sagens gang her.

HenningOlsens billede

Nu er roret fixet. Det tog Floor Marina en time at skifte bøsningen ud til et rulleleje. Nu er roret bare SÅ dejligt! Jeg har taget et billede af den gamle bøsning.

Den gamle bøsning er fuldstændig glat som en barnenumse, så det er en gåde, at roret i den grad kunne "hakke i det". Og det er lige så uforståeligt, at bøsningen "vokser" år for år, men det gør den jo så ...

Tak for gode kommentarer! Nu skal der sejles!

File 10125

Jens Erik Nielsens billede

Jeg har samme problem med min Bavaria 36 fra 2003.
Har bestilt et nyt rorleje for montering.

krskjaervens billede

Jeg har en Bavaria 36 fra 2004 der har samme problem. Hvor bestiller man rorleje og hvem kender nogen der kan udskifte på Nordsjælland? Alternativt kan man gøre det selv?

HenningOlsens billede

Jeg fik floor.dk til at gøre det, og det har jeg ikke fortrudt. Det så ret besværligt ud at få afmonteret det gamle rulleleje. Jeg ved ikke, om der er Bavaria-teknikere på Nordsjælland, men mon ikke Floor kører lidt rundt i landet alligevel?

Annonce