Ledninger i masten?

Birgitte Larsens billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

Vi skal have monteret 2 lanterner på masten, men jeg kan ikke rigtig finde ud af om ledningerne bare kan trækkes igennem masten, eller om det er bedst de ligger uden på masten. Der kører i forvejen 2 fald indeni masten - kan de ødelægge ledningerne eller måske slide hul på dem?

Håber der er andre herinde, der har prøvet noget ligende eller kan give et godt råd. Vi vil helst have ledningerne skjult i masten, da det er pænest og nok også mest praktisk.

Mvh

Birgitte & Jørgen

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Allan Lavridsens billede

Hej Birgitte,

De skal da selvfølgelig trækkes indeni masten, ellers bliver det noget juks Wink

mvh Allan

tito sciutos billede

Jeg tilslutter mig Allan`s indlæg. Du har fald i masten, skriver du. Træk en line, med faldet op til
de 2 lanterners placering. I Linens frie ende, fastgøres et elektrikerrør, hvori ledning til lanternerne ligger. Stille og roligt trækkes elektrikerrøret, eller flere, afhængig af mastelængden, - fordel du kan ikke skamfile ledningen når den er beskyttet af et plastelrør.
mvh tito

tito sciutos billede

Du har ret, det er en "smutter" jeg håber redaktøren flytter samme indlæg...

på forhånd tak

tito

Birgitte Larsens billede

Jeg takker mange gange for idéerne - jeg vendte lige min problemstiling med klubbens "geni" - og han sagde også, at ledningerne selvfølgelig skal indeni masten. Når jeg tænker nærmere over det, er det jo også den helt rigtige løsning.

Yachtskipper Martins billede

Hej
Har du en mast af mærket SELDEN??

så er der stor chance for at der findes ledningskanaler i masten du kan bruge.
Hvis du trækker ledninger i masten har du altid en risiko for at det vikler sig ind i faldene, selv med elektriker rør.
Desuden giver det et forbandet spetakel hvis du ligger fortøjet og båden bare vipper lidt fra side til side, idet kabler eller endnu værre elektriker rør slår mod indersiden af masten. Båden vipper let f.eks. p.g.a. kølvand fra en forbipasserende båd.
Gå ind på http://selden.se/frameset.cfm?id=6609&randnum=275074184 og se de forskellige løsninger.
Kabler uden på masten er meget grimt.

Good luck med en god løsning

tito sciutos billede

Min gode yachtskipper Martin: Det er jo ikke alle der har en SELDEN mast! Hvis I vil slippe for støj fra elektrikerrøret, så lim m. kontakt lim små strimler af den bløde del af burretape, med ca. 40 cm`s afstand på siden af elrøret så får I IKKE støjkvaler..

tito

Yachtskipper Martins billede

tito

Ha!

Hvorfor tror du at jeg starter med spørgsmålet:" Har du en mast af mærket SELDEN??"

Tag din tid til at tænke over det, det virker ikke som du kan regne det ud.

Tag rigelig tid.læs gerne teksten jeg skrev mange gange.

Lidt hjælp skal du få, jeg spørger fordi jeg ved at der findes flere fabrikater

dolphins billede

Ja den med elektrikerrør er god nok, men at lime det med kontaktlim tror jeg ikke holder. Hvis der skal sidde en lanterne midt på masten f.eks. dækslys eller motorlys skal du skære et stort pænt ovalt hul i elektrikerrøret ud for hvor lanternen skal sidde på masten. Så skal du give den sikaflex op langs med røret og sæt det ind i masten og drej det så det bliver limet med sikaflex. Det er godt hvis sikaflex'en er godt varm, så røret lettere kan blive trykket ned. Arbejd lidt med røret op og ned så det rigtig får fat. Man kan evt. trække noget tungt igennem masten og lægge det på røret. Det kræver selvfølgelig at mastetoppen og bunden bliver afmonteret. Men det holder, jeg har selv gjort det på en 15 m. mast.

Yachtskipper Martins billede

Hej Dolphin
Det er Birgitte som oprindelig har stillet spørgsmålet, ikke mig.
No joke men jeg har faktisk selv en SELDEN mast på min båd, på den er der to ledningskanaler der går på hver side af sporet for storsejlets forlig.
I det ene spor har jeg antennekablet till VHF, i det andet har jeg trukket et 12X0,5 kvadrat kabel til mastetop, så jeg har rigeligt antal ledninger til vindmåler, toplanterne(LED-3 farver), ankerlanterne, lys på Vindex, så har jeg stadig 5 ledninger disponible.på dæk har jeg et 12 leder stik han/hun.
Min motorlanterne sidder halvejs oppe i masten, til den har et to leder kabel inde i masten, der hvor kablet går ind ohg ud af masten er det ekstra beskyttet så det i gnaver hul på isoleringen. Nu har jeg ikke ført et elektriker rør til dette fordi, min mast står på dæk og derfor kan jeg ikke føre et kabel/ elektriker rør ind i bunden. men måte bore et hul i siden, det har jeg afsluttet med et faldindførerbeslag, så kan man få det til at se ordentligt ud. Hvis man udfører det med elrør skal der bores et hul som elektrikerrøret kan gå igennem(16mm) eller er der stor risiko for at kablet gnaves i stykker præcis der hvor det føres ind/ud, desuden kan man ikke rigtig få hold på elrøret hvis det bare er trukket uden på kablet inde i msten. Det er vigtigt at man ikke får trukket røret omkring de fald der er i masten, det kan være svært.
Jeg forstod ham der tito's forslag således at han ville klæbe nogle strimler velcro omkring røret for at dæmpe støj når kabel/ elektrikerrør slår mod indersiden af masten, det er en god ide men det bliver jo ikke lettere at få røret ind i masten.
Har man gennemgående mast bliver det samme løsning.
Vil man have kablet udvendigt på en mast hvor man ikke har en ledningskanal kan man jo sætte et alu rør fast, men de fleste vil nok synes at det er grimt. Brug ikke rustfri skruer men monet popnitter for at undgå galvanisk korrosion.
Trækker man et kabel bliver diameter ikke meget større af at man vælger et kabel med et par ekstar ledere. Midt på masten kan der jo blive tale om at montere motorgangslanterne, dæksprojektør, tågehorn, radar skal have sit eget kabel.

Til Birgitte
Hvad er det du skal trække et kabel til?????

Annonce