Osmose eller gammel skade? - eller...?

Jens Møller Jensens billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)
Billede: 

Jeg har lige været en tur rundt om min - næsten - forårsklare båd, en gammel solidt bygget Drabant 22 fra 1973. Og har fået øje på en uregelmæssighed i gelcoaten som jeg er noget i tvivl om hvad er. Der er en "bulet ujævnhed" og lidt der fra noget - en "knop" - der meget vel kan ligne en lille blære. Og fluks tænker jeg "osmose??". På den anden side kan ujævnheden sagtens være en gammel reparation... Jeg har kun haft båden siden vinter sidste år, og i sagens natur har den i sit 39-årige liv vel fået nogle hug - og reparationer - som jeg ikke kender til.

Jeg har kigget rundt på internettet for at se eksempler på og læse om osmose, men det har ikke gjort mig meget klogere på, hvordan det kan se ud, ud over at det kan være meget forskelligt. Og at det på både fra 60-70-erne som min ikke er verdens undergang. Men alligevel...

Jeg har ikke prøvet - endnu - at prikke i den lille knop og checke lugten, vejret er ikke med mig! Har i øvrigt kun fundet det ene sted.

Er der nogen der kan give et bud ud fra de tre billeder som jeg - forhåbentlig - lige om lidt hitter ud af at få hægtet på ?

Og hvad er det så lige man gør, hvis det er osmose ?

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Dani Schulzes billede

Hej Jens
Du har gjordt dit hjemmearbejde godt :Innocent Det kan både være en gammel skade eller begyndende osmose.
Jeg ville prikke hul og behandle det som var det osmose da begyndende osmose ikke lugter så meget.
Slib ikke dybere end nødvendigt. Måske slipper du at spartle :Innocent
Når det er åbnet så vask det grundigt og lad det tørre. Brug evt. varmeblæser eller pære. Tør derefter med acetone. Nu er du osmosefri hvis det altså er osmose.

Med venlig hilsen

Dani Schulze
BOATOX Nordic Yacht Care
Mail. ds@boatox.dk
Mobil. 21621625

Michael Rønnovs billede

Hej Jens.

Kik evt under

http://www.sejlnet.dk/grupper/goer-det-selv-tips-tricks/post/osmose

Der har vi også talt omkring osmose eller ""Arghhh det ser forkert ud noget""

Håber det bedste

 

God vind

Erik Hingebjerg Hansens billede

Jeg har noget der ligner på min gamle Granada 24, men har det i begge sider, og har sidenhen fundet ud af, at det er der de faste skotter, der en del af støbningen af skroget.
Håber det er det samme for dit vedkommende.

Trine Søes billede

Det er svært at spotte osmose, hvis båden har været på land hele vinteren, da blærerne tørre ud. Håber det bedste for dig.

Jens Møller Jensens billede

Halløj folkens!
tak for jeres gode og kvalificerede råd! De har gjort mig tæt på helt rolig - jeg vil nu

1) checke om det hænger sammen med indvendige skot
2) prikke et lille hul i den lille "knop", som når jeg har haft snotten nede i det
a) tørres ud,
b) fyldes med acetone,
c) tørres ud
c) fyldes med polyester
d) slibes
e) lakeres , poleres, vokses
og så i øvrigt 3) tage det helt roligt til næste år...

Den lille "knop"... jeg vil prøve at gøre det hele med en kanyle, både acetone og flydende polyester, og se hvordan det går. Hvis det virker som jeg tror er det kun et mikroskopisk sted der skal slibes ned til niveau og lakeres.
mvh. Jens

Jens Møller Jensens billede

Træer vokser sjældent ind i himlen - osmose forhåbentlig ikke heller!

I forbindelse med klargøring til søsætning i dag(!) har jeg ærgerligt konstateret, at båden har helt anderledes osmoseforekomster end det jeg skrev om i toppen af tråden her; under et ukendt lag gammel bundmaling dukkede der adskillige(!!) tilfælde af osmose op i lidt forskellig størrelse og udseende, men alligevel; mange sprængte småblærer (Ø2-5 mm), og en del lidt større områder, typisk op til 10-15 mm., som er grove og ujævne.

Det burde jeg selvfølgelig alt sammen straks gøre noget ved; udkradsning, rensning, tørring spartling, gelcoat, polering, primer,bundmaling... men altså, det bliver til efteråret, basta! Alle områder har fået ekstra primocon og to gange bundmaling, og nu skal der sejles!

Båden har holdt i 40 år, og jeg er helt sikker på at den holder denne sommer med - plus mange flere. Mobilkranen er her kl 13!!

Mvh. Jens

Trine Søes billede

Ej hvor trist, men så ved du, hvad du skal i gang med til efteråret. Så har du masser af tid til at researche om emnet, så du er klar til at tage fat. Håber du får en god sæson Smile

Annonce