"Propning" af hul i s-drev

Rasmus Riiss billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

Hej

Jeg har et ældre Volvo s-drev, hvor hanen til kølevandindtaget var blevet utæt. Hanen er placeret i et gevindhul direkte på drevet, og trækker vand ind gennem huller i sejldrevet.

Men da jeg satte en nøgle på hanen og trak til (den sad godt fast) skete det uheldige at den knækkede nede i gevindet! Den var åbenbart også ret tæret.

Nu har jeg således et hul, hvor jeg ikke kan skrue en ny slangestuds/hane på da "stumpen" stadig sidder i gevindet!

Som alt på en lille gammel båd er det naturligvis meget besværligt at komme om til hullet og derfor også meget besværligt at anvende værktøj.

Men hvad gør jeg med hullet?

Min umiddelbare tanke er at "proppe" det til og lave en ny skroggennemføring med hane et mere tilgængelig sted, hvor man reelt kan komme til at lukke for en hane hvis der er behov for det.

Men hvordan får jeg hullet lukket? Er det "bare" at fylde det godt op med sikalflex/tek7/flydende pakning e.l.? Hullet er ca. 12 mm i diameter.

Hvad tænker I?

På forhånd tak
Rasmus Riis

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Ulfs billede

Hej Rasmus,

Det kunne måske være en udfordring at finde ud af hvor det nye hul skal laves - der er nok ikke vandkanaler over det hele? Jeg kender ikke Volvo's drev, men en del af drevet er vel fyldt med olie?
Hvis du varmer lidt med en blæselampe (husk lige en spand vand og en ildslukker i nærheden!) på stumpen der sidder i hullet, kan du måske få den ud med en "ornepik" (se f. eks. http://www.primusdanmark.dk/bor-c-57_229.html)

MVH
Ulf

Jesper Thomsens billede

Jeg ville klart forsøge at få stumpen ud. Bor den ud og frisk gevindet op med gevindtap. Få lavet en "prop" i alu, med gevind og skru den i med sikaflex. Hvis du bruger et andet metal end det drevet er lavet af, risikerer du tæring. En maskinfabrik kan lave proppen for småpenge. Hvis du bare lukker med sikaflex, risikerer du det ryger ud og du ender på havets bund

Jacob Laugesens billede

Jeg vil også anbefale dig at købe en skrueudtrækker. og få stumpen ud. Det er ikke så svært når det er en hul stump du har siddende. Det er meget mere træls med en knækket skrue.

Med nogle sæt følger der et konisk bor med til de koniske venstregevind tappe. Det kan være nemmere med et vindejern, måske et med en skralde, til at holde på gevind tappen.

Rasmus Riiss billede

Hej alle

Tak for kommentarerne - de har været en stor hjælp.

Opdatering: Jeg har i dag modtaget et sæt skrueudtrækkere i den rigtige størrelse. Det var ret svært at finde, men Sanistaal havde et sæt jeg kunne købe gennem vvs-eksperten. Ned i båden og på med fastnøglen, og vupti, stumpen løsnede sig! Det var herligt nemt! Efterfølgende har jeg kunne konstatere at metallet var temmeligt "skørt"/tæret, da resterne fuldstændigt smuldrede, selvom metallet på ydersiden så frisk ud.

Så der kan kun være en opfordring til at få tjekket alle vandindtag og slangestudser - også selvom de er meget svært tilgængelige....

Mvh
Rasmus

Jens Kochs billede

Fint du fik stumpen ud.

Og til dig og alle andre der har aludrev.

Skift her og nu studsen og ventilen til plast!

Tæringsmæssigt er det en dødsstynd at bruge messing eller andre metaller til aludrev, det giver tæring. Det er utroligt at virksomheder ikke ved det.

Se mere på: http://www.baadteknik.dk/
Gå til tæring i menuen.

Jacob Laugesens billede

Fint at du fandt en udtrækker der var stor nok. Dem jeg har er for små. Ellers ville jeg have været forbi med en.

Vores ventil er nok også i messing... Jeg tror også det bliver til en i plast når jeg kommer dertil. Kan de nemt fåes med det rigtige gevind?

Rasmus Riiss billede

Nu har jeg efterhånden været i en række forskellige udstyrsforretninger, men udvalget af plast slangestudse er ret begrænset. Umiddelbart er det kun TruDesign der laver til både, og de findes kun i få størrelser. Jeg skal bruge 3/8 gevind og strud til 16 mm slange. Den findes naturligvis ikke.

Har I kendskab til andre steder med større udvalg?

Flere at butikkerne er bekendt med tæringsproblematikken, men som de alle siger: "Det er standard fra motorfabrikkerne at der sidder messing studse i alu drev. Så helt galt kan det nok ikke være."

Eftersom min motor snart runder de 38 år, er det nok ikke den tæring den dør af, nu hvor der har siddet en messingstuds i alle de år. Så mon ikke bare jeg skal montere den messing slangestuds i den rigtige størrelse, som fås alle steder...

Annonce